Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, çetişli açılış ve programlara katılmak için geldiği Konya'da, Valilik ziyaretinde yüz yüze kesintisiz eğitimle ilgili açıklamalarda bulundu. Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda gerekli önlemleri toplam 71 bin 320 okulda aldıklarını aktaran Özer, "Nasıl birinci dönemde yüz yüze kesintisiz şekilde eğitime devam ettiysek aynı kararlılıkla inşallah bu dönemde yolumuza devam edeceğiz." dedi.
Omicron varyantının okullara yansıması çok düşük
Ülkenin devasa bir eğitim sistemine sahip olduğunu vurgulayan Özer, şöyle konuştu: "Yaklaşık 850 bin dersliğin olduğu eğitim sistemi. Bugün itibarıyla 850 bin derslikten sadece 50'sinde vaka veya yakın temas nedeniyle yüz yüze eğitime ara verildi. Şu an itibarıyla Omicron varyantının yaygınlığı çok yüksek olmasına rağmen okullarımıza yansıması son derece düşük. Kapalı olan sınıfların oranı yüzde 1'in çok çok altında. İnşallah maske, mesafe ve temizlik kurallarına dikkat ederek okullarımızda yüz yüze eğitimi devam ettireceğiz. Bizim için çocuklarımızın sağlığı çok önemli. Bu önlemler, çok önemli. Bu önlemlere okul dışı ortamlarda da riayet etmek çok önemli. Çünkü toplumda tüm sosyalleşme mekânları birbirini etkiliyor. Doğal olarak okulları da etkiliyor. Onun için velilerimizden ve toplumumuzdan istirhamımız, okulların yüz yüze eğitime açık kalması için sağlık kurallarına uymaları. İnşallah bu süreç birinci dönemde olduğu gibi devam edecek." Özer, Konya'da eğitimin kalitesini ve durumunu değerlendireceklerini, açılışlar yapacaklarını kaydetti.
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Valilikteki İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu. Toplantıda, Konya'nın eğitim yatırımlarının yapılması ve eksiklerin giderilmesi konusunda değerlendirmede bulunduklarını aktaran Özer, kentte Millî Eğitim Bakanlığının ciddi yatırımlarının bulunduğunu vurguladı.
Konya'ya 1,3 milyar liralık eğitim yatırımı
Özer, Konya'da yaklaşık 700 milyon liralık yatırımın sürdüğüne işaret ederek şöyle konuştu: "Bugünkü değerlendirmemizde 20 yeni okul yatırımını da bu 700 milyon liralık yatırımın içerisine dâhil ettik. Bunların içerisinde Karatay'dan Meram'a ve diğer tüm ilçelere, özellikle ilkokul ve ortaokul seviyesindeki ikili eğitimlerin ortamdan kaldırılması ve anaokulu ihtiyacının karşılanması bağlamında tüm taleplere olumlu şekilde yaklaştık. Yaklaşık 500 milyon liralık 20 okul yatırımını da Konya'mıza kazandırmış olduk. İlave olarak okullarımızdaki güçlendirmeyle ilgili yaklaşık 100 milyon liralık talebi de olumlu olarak değerlendirdik. Onların da güçlendirmelerini Millî Eğitim Bakanlığı Yatırım Planı içerisine koyduk. Hem mevcut yatırımlar hem de bugünkü ilave verdiğimiz yatırımlarla Konya'mıza 2022 yılındaki eğitim öğretim yatırımlarının toplam bütçesi 1,3 milyar liraya çıktı."
225 olan BİLSEM sayısı, yıl içinde 350'ye çıkıyor
Özel yetenekli öğrencilerin yeteneklerinin geliştirilmesiyle ilgili Türkiye'nin her noktasında BİLSEM'in olduğuna dikkati çeken Özer, şunları kaydetti: "Şu anda 225 bilim ve sanat merkezi var. İnşallah 2022 yılında bunları 350'ye çıkartmak istiyoruz. Yani mümkün olduğu kadar bu merkezlerin hem illerimizde hem de ilçelerimizde erişilebilirliğini kolaylaştırmak istiyoruz. Vatandaşımızın çocuklarının, BİLSEM için ilçeler arası seyahat yapmasını istemiyoruz. Mümkün olduğu kadar bulundukları yerlerde hizmet almasını istiyoruz. Bu kapsamda Konya'mızda 5 BİLSEM vardı, 5 daha verdik. Yani bugün itibarıyla Beyşehir, Seydişehir, Cihanbeyli, Kulu ve Çumra'ya birer lise kuracağız ve Konya'da BİLSEM'i 10'a çıkartmış olacağız."
Özer'e Vali Vahdettin Özkan, AK Parti Konya Milletvekilleri Orhan Erdem ve Halil Etyemez, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile İl Millî Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük eşlik etti.
Bakan Özer, Konya'da Mahmut Sami Ramazanoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi Eğitim Kompleksi'nin açılışını yaptı
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Konya'da eğitim alanında el birliğiyle önemli başarılar elde edildiğine işaret ederek son 20 yılda ise ülke eğitiminde devrimsel dönüşümlerin yaşandığını dile getirdi. Özer, okul öncesinden yükseköğretime, 81 il ve tüm ilçelerde çocukların ve gençlerin eğitime erişiminin kolaylaştırıldığını vurguladı. Okul, derslik sayısı ile öğretmen atamalarının artırıldığını anımsatan Özer, Türkiye'nin devasa bir eğitim sistemine sahip olduğunu, burada 18 milyon öğrenci ve 1,2 milyon öğretmenin aktif olarak yer aldığını ifade etti.
"Deprem, 1999 yılında sadece İstanbul'da değil, aynı zamanda eğitim sisteminde de oldu"
Son 20 yılda baskıcı eğitim politikalarının etkilerinin ortadan kaldırıldığı, eğitim sisteminin demokratikleştiği bir döneme şahitlik edildiğini anlatan Özer, şöyle konuştu: "Deprem, 1999 yılında sadece İstanbul'da değil, aynı zamanda eğitim sisteminde de oldu. 1999'daki katsayı uygulaması imam hatip mezunlarının ve mesleki eğitim mezunlarının yüksek öğretime erişimlerini engelleyerek başarılı öğrencilerin bu iki okul türüne erişimlerini kısıtladı. 10 yılın üzerinde uygulanan 28 Şubat döneminin bu eserleri, Allah'a şükür son 20 yıl içerisinde adım adım tüm etkileri izale edilerek çok güçlü imam hatipler ve mesleki eğitimle ilgili okullarımızın olduğu bir sisteme dönüştürüldü. Yani bir taraftan 70 yıllık ertelenen okullardaki okullaşma oranları artırılırken diğer taraftan da eğitim sistemimizin demokratikleşmesi yönünde katsayı uygulamasının, başörtüsü yasağının ortadan kaldırılması, seçmeli derslerdeki demokratikleşme adımlarına kadar halkının değerleri ve diniyle barışık bir eğitim sisteminin yaygın bir şekilde, aktif olarak hizmette olmasında çok önemli damgası olan bir döneme şahitlik ettik."
Konya'da üretilen yangın söndürme cihazı okullarda kullanılacak
Özer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde bu başarıların sağlandığını belirterek şöyle devam etti: "Böylesine güçlü bir liderlik olmasaydı hakikaten bu başarıların elde edilmesi mümkün değildi. Konya, 28 Şubat sürecinin hem imam hatiplerde hem de mesleki eğitimde oluşturduğu travmanın giderildiğinin en somut tanıklığı yapılan şehir. Konya'da imam hatiplerimiz yaygın şekilde eğitim öğretime devam ederken mesleki eğitimde de inanılmaz açılımlar yapıyor. Artık Konya'da mesleki eğitimle ilgili her gün güzel bir haber alıyoruz. Bugün de döner sermaye üretiminin ne kadar arttığına şahit olduk. AR-GE merkezlerindeki üretilen cihazları, Türkiye'nin her tarafında kullanmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bugün de bir mesleki teknik lisemizde Türkiye'de ilk defa yangın söndürme cihazı Konya'da üretildi. Millî Eğitim Bakanlığına bağlı 57 bin 108 okulumuzda Konya'da üretilen bu yangın söndürme cihazlarını kullanacağız."
Programa Vali Vahdettin Özkan, AK Parti Konya Milletvekilleri Leyla Şahin Usta, Hacı Ahmet Özdemir, Orhan Erdem, Halil Etyemez, Gülay Samancı ve Ahmet Sorgun, merkez ilçe belediye başkanları ile öğretmen ve öğrenciler katıldı. Konuşmaların ardından Bakan Özer ve protokol üyeleri, eğitim kurumunun açılışını gerçekleştirdi.
Bakan Özer, programı kapsamında daha sonra Konya Büyükşehir Belediyesini ziyaret etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile bir süre görüşen Özer, Konya'ya eğitimin kalitesini yerinde değerlendirmek ve açılışlar yapmak üzere geldiğini söyledi.
Kentte özellikle Büyükşehir Belediyesinin eğitime büyük destek verdiğini gördüğünü belirten Özer, şöyle konuştu: "Büyükşehir Belediye Başkanımıza özellikle teşekkür etmek istiyorum. Konya'da eğitim kurumu yapılacak arsaların bulunmasından, arsalara yapılacak okulların donatımına kadar kütüphane yapımından, bilim ve sanat merkezlerinin içeriğinin çok daha nitelikli hâle getirilmesine kadar Millî Eğitim Bakanlığı ile çok tatlı şekilde, destekle, rekabetle, Konya'da eğitimin çok iyi bir noktaya doğru gitmesinde büyük katkısı var. Büyükşehir Belediye Başkanımız ile destek olan merkez ve ilçe belediye başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Konya'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı riyasetinde eğitime çok ciddi bir destek var. Hem hayırsever bulma noktasında hem de mevcut okulların niteliğinin, içeriğinin, donanımının arttırılması noktasında inanılmaz bir destek görmekten büyük mutluluk duydum." Başkan Altay da ziyareti dolayısıyla Bakan Özer'e teşekkür etti.