Öğretmenlerin fikirleri yönünde eğitimin bugünü ile geleceğini mercek altına almak ve eğitimde Türkiye Yüzyılı'na bulunabilecek en iyi katkıları ortaya koymak amacıyla 26-27 Aralık 2023 tarihlerinde Ankara'da düzenlenen Öğretmenlerin Gözüyle Cumhuriyetin 100. Yılında Eğitim Sempozyumu'nda sunulan bildirilerin özetleri kitap haline getirildi.
Kitapta, sempozyum genel programı, sözlü sunum özetleri, poster sunum özetleri ve video sunum özetlerine yer verildi. Düzenleme kurulu üyeleri ile bilim ve değerlendirme kurulu üyelerinin bilgileri de kitapta yer aldı.
"Öğretmenlerin Gözüyle Cumhuriyetin 100. Yılında Eğitim Sempozyumu"nda ele alınan "Öğretmenlik ve Mesleki Gelişim, Eğitimde Kültürel Miras ve Değerler Eğitimi, Eğitim ve Öğretim Süreci, Teknolojik Gelişmelerin Eğitime Etkisi, Eğitimde Kapsayıcılık ve Rehberlik, Yurt Dışı Türk Okulları ve Milletlerarası Okullar, Eğitimde Paydaşların Rolü ve Katılımı" olmak üzere yedi ana tema ve bunlara bağlı on dokuz alt tema kitapta özetlendi.
Bu temalar kapsamında sempozyumda yurt içi ve yurt dışından 1.336 bildiri başvurusu yapılmıştı. Başvurular, farklı üniversitelerden ve farklı alanlardan akademisyenlerin bulunduğu Bilim ve Değerlendirme Kurulları tarafından değerlendirildi. Değerlendirme sonucunda 78 ilden ve beş ülkeden (Almanya, Azerbaycan, Mali, Romanya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) 250 bildiri, sunuma hak kazandı.
Sempozyumun açılışında bir konuşma yapan Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, cumhuriyetin 100. yılıyla ilgili planlama yaparken en temel konuma konulan başlıklardan birinin yüzyılın birikimini, gelecek yüzyılı inşa edecek öğretmenlerle birlikte değerlendirmek ve ona göre planlamak olduğuna işaret ederek benzeri bir kongreyi, ilk defa Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nın silahlı kısmı kazanıldıktan sonra akılla kazanılacak kısmını organize etmek üzere 1921'de düzenlediğini anımsatmış, kendilerinin de gelecek yüzyılı inşa etmek için öğretmenlerle birlikte benzeri bir adım attıklarını vurgulamıştı.
Bildiri kitabında da takdim yazısı kaleme alan Bakan Yusuf Tekin, şu ifadeleri kullandı:
"Türk milletinin tarih yolculuğundaki varoluş mücadelesi cumhuriyetin ilanı ile taçlanmıştır. Bağımsızlık düşüncesi ile inşa edilen Türkiye Cumhuriyeti, istiklal mücadelemizi zafere ulaştıran birlik ve beraberlik ruhunun büyük eseridir. Öğretmenler, bir toplumun ilerlemesinde en kutsal görevi üstlenmektedir. Öğrencilerin öğrenme yolculuğunda onları geleceğe hazırlarken toplumun millî ve manevi değerlerini, gelenek ve göreneklerini onlara aktararak geçmişle gelecek arasında bir köprü kurmaktadırlar. Bu kutsal görevi üstelenen öğretmenlerimizin daha görünür kılınması, mesleki ve kişisel gelişimlerinin desteklenmesi, bilgi ve tecrübelerinin paylaşılmasına imkân sunulması oldukça önem arz etmektedir. Bu öneme binaen 'Öğretmenlerin Gözüyle Cumhuriyetin 100. Yılında Eğitim Sempozyumu' düzenlenmiştir. Öğretmenlerimizin bu sempozyumda sunacakları bildirileriyle eğitimdeki uygulamalarıyla tüm meslektaşlarına ilham kaynağı olacağına inancımız tamdır. Sempozyumun hazırlanması ve gerçekleşmesinde başta Talim ve Terbiye Kurulumuza ve Başkanımıza, tüm genel müdürlüklerimize, destekleri ile katkı sunan ve emeği geçen değerli akademisyenlerimize, sahada emek veren kıymetli öğretmenlerimize ve geleceğimizin teminatı öğrencilerimize teşekkür ediyor, sempozyumun tüm katılımcılar için verimli olmasını diliyorum."