10 Mayıs 2021 14:53
Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenen Ar-Ge merkezlerinden biri olan Bursa'daki Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmeni Burak Ün ve öğrencileri, kinetik enerjiyi elektriğe dönüştürme projesi ile araçların seyir hâlindeyken rüzgâr enerjisini elektriğe dönüştüren sistemi hayata geçirdi.
Üretilen prototip, aracın üzerine takılan, sessiz ve titreşimsiz çalışan türbin sayesinde üretilen elektriğin bataryalara aktarılarak enerjiye ihtiyaç duyulan zamanlarda kullanılması esasına dayanıyor.
Okulun araçlarında kullanılan, patent başvurusunda bulunulan "Çe-vrim" adlı sistemle, özellikle karavanların park hâlinde ihtiyacı olan enerjiyi sağlamak ve elektrikli araçların şarj istasyonlarına bağımlılığını azaltmak hedefleniyor.
Lisenin Motorlu Araçlar Teknoloji Alanı Öğretmeni Burak Ün, araçların seyir esnasında doğal oluşturduğu rüzgârın ortaya çıkardığı kinetik enerjiyi elektriğe dönüştürme projesi için öğrencileriyle 2 yıldır çalıştığını söyledi.
Ün, aracın üzerine takılan sistemle rüzgâr enerjisini faydalı elektrik enerjisine çevirmeyi başardıklarını vurgulayarak sistemin detayları hakkında şunları söyledi:
"Meteoroloji biliminde 100 kilometrenin üzerindeki hızlar 'kasırga sınırı' olarak kabul ediliyor ve bu da muhteşem bir kinetik enerji demek. Kinetik enerjiyi, helezonik savonius türbinimizi yatay konumlandırarak elektrik enerjisine dönüştürüyoruz. Araçların seyir esnasında rüzgârla kazandığı kinetik enerjiyi mekanik enerjiye dönüştürüyoruz ve bunu depoluyoruz."
"Elektrikli araçları şarj istasyonlarına yarı bağımsız hâle getirmek istiyoruz"
Elektrikli araçların şarj istasyonlarına direkt bağımlı olduğunu anlatan Ün, "Bu sistemle, elektrik enerjimizi kendimiz üreterek elektrikli araçları şarj istasyonlarına yarı bağımsız hâle getirmek istiyoruz." diyerek en önemli hedeflerinden birinin karavanlar olduğunu dile getirdi.
Sistemi içten yanmalı motorlu araçlara göre tasarladıklarını aktaran Ün, şu bilgileri de paylaştı:
"İnsanlar, karavanları özgür olmak için alıyorlar. Elektriğe bağımlı oldukları için karavan kamplarında birçok karavanla dip dibe konaklamak zorunda kalıyorlar. Ancak bu sistemle bir yerden bir yere giderken hem elektriğimizi üretip hem de bataryalarımızı dolduruyoruz, elektriğin olmadığı herhangi bir yerde, depoladığımız elektriği kullanabiliyoruz. Ürün henüz prototip, estetik açıdan henüz bir form kazandırmadık. Ses ve titreşimle ilgili testlerimiz devam ediyor. Şu ana kadar 150 kilometre hıza kadar ses ve titreşim olmadığını da tespit ettik."
"Patent başvurumuzu da yaptık"
Okul Müdürü Metin Sezer ise hızla değişen teknoloji ortamında kendilerini yenilemek için çalıştıklarını, temiz enerji konusunda çalışmalara devam ettiklerini söyleyerek şu bilgileri paylaştı: "Gelecekte ülkemizde ve dünyamızda enerji problemlerini en aza indirmek amacıyla böyle bir proje geliştirildi. Biz de Otomotiv İhracatçıları Birliğinin desteğiyle bu projeyi hayata geçirmiş olduk."
Projenin Millî Eğitim Bakanlığının Ar-Ge çalışmaları kapsamında takipteki bir çalışma olduğu bilgisini veren Sezer, amaçlarının temiz enerjiye dönük bu faaliyeti farklı araçlarda yaygınlaştırmak olduğunu ifade ederek "Projemize farklı sektörlerin de ilgisi yoğun. Projeyle ilgili patent başvurumuzu da yaptık." diye konuştu.
Güncel Haberler
MİLLÎ EĞİTİM BAKANI TEKİN, 81 İLİN MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRÜYLE BULUŞTU
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Bakanlığın yürüttüğü faaliyetlere ilişkin değerlendirmelerde bulunmak üzere bakan [...]
08 Kasım 2024 13:36
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINDAN "10 KASIM"DA, ANITKABİR'DE ANLAMLI SERGİ
Ders Kitaplarındaki Tarihî Atatürk Portresinin Orijinali, Anıtkabir'de Sergilenecek.
09 Kasım 2024 10:06
OKUL ÖNCESİ, İLKOKUL VE ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNE ARA TATİL ETKİNLİKLERİ HAZIRLANDI
Millî Eğitim Bakanlığınca, öğrenmelerin ara tatilde desteklenmesi, velilerin öğrenme süreçlerinde rol alması ve çocukları ile [...]
08 Kasım 2024 15:33
"EVDE VE HASTANEDE" SUNULAN İMKÂNLARLA 11 BİN ÖĞRENCİNİN EĞİTİMİ KESİNTİSİZ SÜRÜYOR
Millî Eğitim Bakanlığınca, hastanelerde uzun süreli yatarak tedavi gören veya zorunlu öğrenim çağında sağlık problemleri [...]
07 Kasım 2024 14:17