Millî Eğitim Bakanlığınca Ankara'nın Elmadağ ilçesinde kurulan Ankara Havacılık ve Uzay Teknolojileri MTAL, öğrenci ve velilerin ziyaretlerine açıldı. Yaklaşık 25 bin metrekare alana kurulan okul, eğitim binası, pansiyon ve atölye kısmı olmak üzere 3 ana yapıdan oluşuyor.
Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, konuya ilişkin yaptığı açıklamada lise müfredatının Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinesinde TUSAŞ, ASELSAN, ROKETSAN, TEİ ve Türk Hava Kurumu Üniversitesindeki uzman akademisyenlerce hazırlandığını belirtti.
Okulda bir yıl hazırlık programı uygulayacaklarını belirten Şensoy, şunları kaydetti: Dört yıl da mesleki ve teknik eğitim vereceğiz. Toplam beş yıllık bir eğitimimiz olacak. Okulumuz yaklaşık 25 bin metrekare alanda kurulmuş vaziyette ve üç ana binası var. Bunlardan biri 32 derslikli eğitim binamız, içinde 6 laboratuvar var ve tüm derslik ortamları son teknolojiyle donatılmış vaziyette. Atölye binaları var ve binalar savunma sanayii sektörlerince desteklenerek oluşturulmuş oldukça modern binalar. Üçüncü olarak da pansiyon, barınma binamız. Burada yaklaşık 200 kişiyi barındıracağız ve odalarımız bir otel konforunda. Her bir odada televizyon, internet, kütüphane var ve banyo ile lavaboları içinde bulunuyor."
İlk yıl 3 bölüme 60 öğrenci alınacak
Şensoy, okulun kampüs alanı içinde kapalı ve açık spor salonlarının da bulunduğuna, müzik ve resim laboratuvarının yer aldığına değinerek öğrencilerin sosyal açıdan da desteklenmesini hedeflediklerini söyledi.
Özellikle havacılık ve uzay konusunda hayali olan öğrencilerin okula geldiklerinde umduklarından çok daha fazlasını bulacaklarını ifade eden Şensoy, "Bu okula LGS kapsamındaki merkezî sınavla öğrenci alacağız. Öğrenci alacağımız üç ana bölümümüz var. Tasarım ve imalat, itki sistemleri ve elektronik sistemler bölümümüz var. İlk etapta her bölüme yirmişer öğrenci alacağız, yani 60 şanslı öğrencimiz bu okulda eğitim alma fırsatı bulacak. Biz inanıyoruz ki burada eğitim gören hiç bir öğrenci istihdam açısından sorun yaşamayacak." diye konuştu.
Ankara Havacılık ve Uzay Teknolojileri MTAL'den mezun olduktan sonra yükseköğretime devam etmek isteyen öğrenciler için Bakanlık olarak ayrı bir destek programı uygulayacaklarını belirten Şensoy, "Ankara'da bulunan ölçme ve değerlendirme merkezimiz her bir öğrenciyle ilgili bir takviye programı yapacak. Biz çocuklarımızın, bu bölümün devamı olan, özellikle havacılık ve uzayla ilgili eğitim verebilen üniversitelere gidebileceğini ya da elektrik, elektronik, makine mühendisliğiyle ilgili bölümlere devam edebileceğine inanıyoruz. Bu okulumuza gelecek çocuklarımız çok mutlu olacaklar ve 81 ilimizden öğrencilerin geleceğine inanıyoruz." dedi.
Öğretmenler de özel seçilecek
Şensoy, lisede eğitim alacak öğrencilerin stajlarını savunma sanayii şirketlerinde yapacakları bilgisini vererek, "Buraya atanacak öğretmenlerimizi de seçerek alacağız. Öğretmenlerimizin de bu sektörlerde işbaşı eğitimlerle kendilerini güncellemelerini planlıyoruz. Eğitim kadrosu açısından da sektörle iç içe olan bir kadroyla eğitim öğretim devam edecek." ifadelerini kullandı.
Şensoy, okulun öğrenciler ve veliler tarafından gezilebildiğini, 81 ilin millî eğitim müdürlüğünde okulun tanıtımı için faaliyetler başlatıldığını belirterek, ziyaretçileri okula beklediklerini söyledi.